Creșteri ale producției de lapte pentru consum în 2020 în contextul pandemiei Covid19 necesită adoptarea de măsuri suplimentare de verificare si testare a calitații în industria lactatelor

Datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică pentru primele 6 luni din 2020 relevă că România a înregistrat creșteri ale producției de lapte pentru consum – cu 20.333 tone (+12,5%) față de perioada similar anului 2019.
Dar și segmentele din industria lactatelor au înregistrat creșteri ale producției: la unt cu 927 tone (+17,6%), pentru lapte acidulat (lapte bătut , iaurt şi alte produse lactate similare) – cu 3.134 tone (+2,8%) şi brânzeturi – cu 649 tone (+1,3%).

Aceste date surprind în contexul crizei COVID-19 şi al măsurilor restrictive luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă şi apoi a stării de alertă din care nu se prevede o ieșire nici în următoarele luni.
Odată cu creșterea producției de lapte se pune problema unei monitorizări mai eficiente a calității acestuia în laboratoarele producătorilor.
În ultimii ani, metodele de testare a laptelui crud au evoluat atât de mult încât putem să prezicem și să luăm măsuri preventive, în loc să rezolvăm doar problemele de calitate a laptelui colectat.
Fermierii si producătorii știu că vacile sănătoase vor produce lapte cu o cantitate mică de celule albe din sânge, numite celule somatice. Dacă vacile au o infecție, cum ar fi mastita, care este cea mai frecventă boală la bovinele de lapte, inflamația va determina creșterea numărului de globule albe din sânge, provocând bacterii.
Primul instrument analitic care a detectat numărul de celule somatice a fost Fossomatic, dezvoltat de compania daneza FOSS. Dezvoltat în 1976, instrumentul a permis fermierilor să monitorizeze și să gestioneze cu precizie mastita subclinică. Totuși, a existat mult timp problema eliminării laptelui infectat – știați că se pierd 32 de miliarde de euro în fiecare an ca urmare a mastitei? Este o cantitate enormă de lapte care se aruncă din această cauză.
Dar inovația este un lucru fantastic. Combinația dintre celulele somatice totale și numărarea diferențiată a celulelor (sau DSCC) permite fermierilor să determine diferitele etape ale mastitei și să ia măsuri preventive mai rapide și din timp pentru a minimiza pierderile.

Un astfel de instrument de testare a laptelui crud este Fossomatic 7 care numără celulele somatice din laptele crud în câteva secunde.
Astfel fermierii au posibilitatea să ia masuri rapide asupra semnelor timpurii ale mastitei și să asigure lapte de calitate superioara.