Analiza FTIR (spectroscopie in infrarosu cu transformata Fourier): aspectele esențiale
Analiza FTIR este o tehnică spectroscopică care utilizează spectrul electromagnetic care apare în mod natural, definit de lungimile de undă cuprinse între 2.500 nm și 25.000 nm.
Transformata Fourier a fost dezvoltată pentru prima dată de matematicianul francez Jean Baptiste Joseph Fourier (1768–1830). El ar fi cu siguranță încântat să știe că munca sa este încă folosită în concordanță cu cele mai recente dezvoltări în tehnologia analitică de astăzi. Fourier este de asemenea creditat cu descoperirea efectului de seră, mult înainte ca cineva să se gândească la emisiile de CO2.
Analiza FTIR funcționează în felul următor:
- Lumina provenită de la o sursă de lumină cu bandă largă, care conține spectrul complet al lungimilor de undă care urmează să fie măsurate, este direcționată printr-un dispozitiv numit interferometru.
- Interferometrul modifică lumina într-un mod special pentru a permite procesarea ulterioară a datelor.
- Fasciculul de lumină trece prin probă, unde are loc o absorbție dependentă de probă.
- Lumina este detectată și transmisă unui computer.
- Computerul procesează toate datele pentru a afla absorbția la fiecare lungime de undă și generează un spectru corespunzător datelor utilizând tehnica Fourier Transform.
Cum funcționează OenoFoss™ 2?
Este o soluție rapidă și ușor de utilizat, unde enologul poate lua o mostră de vin sau must, o plasează sub pipetă și apasă butonul de redare. Următorul lucru pe care îl veți vedea sunt valorile afișate pe ecran pentru diferiți parametri, inclusiv zahăr, alcool, acizi; orice are nevoie enologul să știe, oferind informații pentru a lua decizii cu privire la momentul recoltării, controlarea fermentației și momentul îmbutelierii. Întregul proces durează puțin peste un minut.
Unul dintre avantajele OenoFoss™ 2 este că vă permite să testați mostre de vin spumant și must în timpul fermentației fără a fi necesar să degazați proba. Instrumentul se curăță singur între teste.
Ce face ca OenoFoss™ 2 sa fie special?
Din exterior, poate arată similar cu instrumentele din piață, dar matematica aplicată în calibrări se bazează pe întreaga cunoaștere, experiență și expertiză pe care FOSS a acumulat-o începând cu 1999.
Din punct de vedere calitativ, OenoFoss™ 2 se potrivește cu analizorul standard din industrie FOSS WineScan™. Toate modelele se bazează pe algoritmi matematici proveniți din sute de mii de referințe la mostre de vin și must din întreaga lume.
Ce parametri pot fi măsurați cu ajutorul acestei mașini?
OenoFoss™ 2 poate măsura până la 34 de parametri diferiți, de la etanol, glucoză și fructoză până la aciditate volatilă. Am adăugat și o măsurare a sucrozei care poate fi utilizată în producția de șampanie prin metoda tradițională.
Este nevoie de instruire pentru a-l utiliza?
Oricine îl poate folosi – nu necesită instruire specială sau experiență, deoarece software-ul este intuitiv. Este un instrument care poate crește odată cu nevoile dvs. ca producător de vin. De la o cutie sigilată la un instrument complet funcțional durează aproximativ 12 minute.
Cum poate măsura atât de multe lucruri atât de rapid?
OenoFoss™ 2 furnizează toți parametrii printr-o singură scanare, datorită tehnologiei cu spectroscopie in infrarosu cu transformata Fourier (FTIR), care implică scanarea în infraroșu a mostrelor de must sau vin. Lumina infraroșie este proiectată prin probă, iar prin modelarea matematică și analiza spectrului, valorile diferite sunt determinate în puțin peste un minut. OenoFoss™ 2 se diferențiază prin capacitatea sa de a analiza rapid mostrele de vin spumant.
Câteva elemente ale unui instrument FTIR de calitate
Stabilitatea pe termen lung, compatibilitatea și designul robust sunt doar câteva dintre aspectele de luat în considerare atunci când alegi un instrument FTIR.
Flexibilitate și ușurință în utilizare
Personalul în producție poate efectua teste rapid și ușor, cu un risc redus de eroare umană. Nu este necesară pregătirea probei în prealabil și există operațiuni de curățare automată după testare care permit operatorului să prezinte pur și simplu proba și apoi să plece după ce rezultatul este livrat.
Combinând o sensibilitate ridicată cu un spectru complet, analiza FTIR este deosebit de utilă pentru măsurarea parametrilor cu concentrații scăzute, cum ar fi compușii fenolici din struguri care contribuie la culoarea și gustul vinului.
Standardizare la nivel de fabrică
Fiecare instrument care părăsește fabrica trebuie să fie standardizat din punct de vedere hardware pentru intensitatea luminii, lățimea de bandă și precizia lungimii de undă pentru a asigura consistența completă între instrumente. În plus, odată ce un instrument este funcțional, sunt necesare standarde de măsurare externe sau integrate pentru a controla performanța și pentru a asigura că nu apar abateri de-a lungul timpului. Acest lucru menține controlul continuu.
Design robust pentru mediul de analiză
Instrumentul FTIR trebuie să fie proiectat pentru mediul utilizatorului, de exemplu, dacă este destinat să fie utilizat pentru testarea strugurilor la cântar în scopuri de plată, trebuie să poată rezista la fluctuații de temperatură, umiditate și la o anumită cantitate de vibrații.
Rapid, curat și simplu de utilizat, analiza FTIR a devenit o unealtă importantă pentru industria vinului încă din 1999, atunci când FOSS a introdus-o sub forma analizorului nostru WineScan™. Producătorii de vin puteau să obțină vin de înaltă calitate și înainte, dar analiza rapidă a dovedit că oferă un avantaj în producția de vin, furnizând informații analitice fiabile și obiective oricând ar putea fi necesare. Acum este momentul să împărtășești puterea și lejeritatea testării FTIR cu OenoFoss™ 2.
Nici un comentariu